fredag 30 maj 2014

Trädäck under stora granen. Del 2

Det tar sig!

Underarbetet har vi i stort sett struntat i. Det gör inget om inte trädäcket ligger mer än 10-15 år för sen vill vi garanterat ändra igen. Vi har därför gjort så lite som möjligt: inget grus/fyll eller packning, inga plintar/plattor och inga reglar. 

Vi jämnade ut ytan och mätte med vattenpass för att få det jämnt och med en aning lutning för vattenavrinning (1-2 cm/m = 1-2%). Sedan lade vi en markduk och efter det trädäcket. 

Trädäcket har skurats med skurborste och såpvatten. Nästan alla 'medel' för att göra rent träytor ute innehåller (naturligtvis) ämnen som är giftiga för växter och djur. Eftersom jag vill att mina växter bredvid trädäcket ska behålla hälsan bestämde jag mig för att det är fullt tillräckligt att rengöra med lite såpa i vattnet. 
Trädäcket består av två delar som möts mitt för stammen på granen. Det var på så sätt lätt att figursåga runt stammen redan innan däcket lades på plats. En mall gjordes i kartong men lite småjusteringar behövdes såklart. 
Nästa steg är att figursåga änden mot gångens stenmur. 
Vi märkte ut med penna direkt på däcket och sedan sågade vi. Den fantastiska trädsågen är så vass att den överträffade sticksågen med hästlängder. Vassa, snygga snitt med kanter som inte flisar sig. Sånt gillar jag. Den är inte så bra på skarpa svängar men det är å andra sidan inte den sticksåg jag har heller. 

Till sist justerade vi höjden och stabiliteten på däcket genom att lägga passbitar under däcket där det inte blivit helt jämnt. Lätt gjort med olika tjocka brädbitar som helt enkelt kilades fast där det sviktade mer än önskvärt. 

Nu är det för mörkt men imorn visar jag hur bra det blev. 

/Anna med avsågade, stora, platta pinnar (plankor)


torsdag 22 maj 2014

Vi får ett växthus. Del 2

Så här såg det ut innan växthuset kom på plats. Hörnet var en bortglömd hörna utan funktion. Men växthuset passade precis där. En arbetsstation planerades också in vid sidan av med bord, hyllor och avställningsplats.

Här på tomtens sydöstra hörna röjdes allt utom tujasmåplantorna bort. Växthuset må vara endast 4,9 m2 men även tomten är liten så växthuset tar upp mesta delen av ytan i det hörnet. Även en bit av gräsmattan offrades. Bitarna av armeringsmatta visar var växthuset skulle placeras. 

Så det var bara att plocka fram spaden och börja gräva bort växtligheten. 


tisdag 20 maj 2014

Nu bär det av

Till England. Till London med omnejd. Och till Chelsea Flower Show. 

Jag fick den här resan i födelsedagspresent i våras av min Mor. Min syster följer också med. Liksom kamera, laddare, nästan inga kläder, flera par bra skor, en extra resväska, anteckningsbok och allmän resglädje. 

Resan är en paketresa med halvpension så efter incheckning på flyget så kan vi lägga bort organisationsförmågan.  Det är bara att följa reseledaren. Den här gången ska det bli väldigt skönt att 'slippa tänka'.   

Så nu blir bloggen tyst en vecka då jag bestämt mig för att inte koppla upp mig. Utan faktiskt njuta av resan i realtid. 

Ha en bra vecka alla!
/Anna bland engelska pinnar och perenner

söndag 18 maj 2014

Fulblogg

Bara så ingen tar miste - jag bloggar för att jag vill berätta/visa något. 

Inte för att jag är superintresserad av datorvärlden. Eller foto. Men visst är det ändå roligt de gånger jag får till det. 

Jag är mest bara intresserad av trädgård. Mest i alla fall. 
/Anna

lördag 17 maj 2014

Trädäck under stora granen. Del 1

Så var det då äntligen dags. 

Tomthörnet där den 12m höga ädelgranen står ska äntligen omvandlas till en sitthörna. Ädelblågranen (har inte orkat ta artbestämma den) är troligen planterad under början av 1970-talet och förankrar vårt relativt stora hus på vår ganska lilla tomt. 

Stammen på granen är vacker året om och i just detta trädgårdshörn finns häckens 2 väggar, granens tak, Miscanthusgräsets vägg och den något upphöjda utblicken mot himlen. 

Så är såg det ut i december 2013 då vi röjde och bestämde oss för att göra i ordning sittplatsen här. 

Här bästa frukostplatsen på försommaren (innan gräset vuxit upp och skymmer morgonsolen). Här är också bästa eftermiddagssolen under begynnande vår i februari och mars. Alltså behövs här en sittplats. Det har jag tyckt i flera år. 

Hittills har hörnet varit:
växter-på-vänt-att-planteras'-plats
brädupplag
flisnings-plats
kompost
bara ogräs-plats

Men NU är det dags! Denna helgen får jag mitt trädäck här. 

Trädäcket är redan färdigt då vi valt att återanvända altanens ratade trädäck som är byggt i stora sektioner som är lätt flyttbara. Praktiskt och miljösmart samtidigt. 

Det blir nog lite pyssel att figursåga runt stammen, men det löser sig. Och hur vi ska avsluta mot stenkanten har vi inte heller bestämt. Det löser sig också. 

Men som jag längtar! 

/Annas pinnar(brädor) och perenner 


Våren är snart slut

När våren äntligen kommer efter den (ofta) regniga och grå skånevintern då vill jag ha gult i trädgården.
Vintergäcken är självklara, liksom gula narcisser (påskliljor). 

Gula penseer skaffar jag också varje år. Och de lyser så härligt i morgonsolen.

Min ljusgula buskpion har stått i kruka i garaget men gläder mig nu på altanen när den öppnar sin blommar. 
Några ljust gula tulpaner står vackert mot tujahäcken. 

Denna fina hundtandslilja har jag inget namn på men gissar att det är Erythronium 'Pagoda'. 

Idag slog min gula Magnolia 'Sunburst' ut. Vilken fest!

Som avslutning på våren blommar rapsen här i Skåne. Även den en söt liten blomma om man bara tar sig tid att komma nära. 
 Efter rapsen kommer sommaren och då är det slut med det gula. I alla fall i min trädgård. 

/Annas pinnar och perenner

torsdag 15 maj 2014

Sten att bygga med

Sten att bygga med

Jag älskar sten. I alla möjliga former.  Det finns ett vackert användningssätt för varje sorts sten, det är jag helt övertygad om. Det kluriga är att hitta rätt. 

Till min trädgård hämtar jag sten från en gigantisk stenhög på en av gårdarna i nejden. Naturligtvis med tydligt tillstånd från markägaren. Det är ett krav tycker jag eftersom sten INTE ingår i allemansrätten. 
Min lilla bil och jag hämtar hem vad jag tycker att jag orkar lyfta i, lyfta ur och lyfta till tillfälligt lager på nuvarande projektplats. Handskar använder jag alltid. 

Sedan njuter jag av att leta vackra stenar. Stenar med 'rätt' form. Stora stenar. Lustiga stenar. Eller bara bra-att-ha-stenar. 

Nuvarande projekt är att lägga färdigt den sista delen av stödmuren runt solrabatten. 
Till vänster i bilden ovan saknas stenkanten som avgränsar rabatten från gången. 

Jag gör det enkelt för mig genom att 'bara' lägga stenarna. Det är ok för mig om jag lätt kan ändra rabatten om 10 år. 
Därför är mitt underarbete under stödmuren obefintligt. 

Stenarna läggs kallt (utan murbruk) och sänks bara ner så mycket i gångens grus som behövs för att de ska ligga stadigt. Några få till 10 cm kanske. 
Under gången ligger en markduk som sedan sticker upp bakom stenkanten och på så sätt håller rabattens jord på plats så den inte rinner ut vid kraftigt regn eller bevattning.

Nedan syns markduken som jag lägger stenarna mot. Rabattjorden skuffar jag mot stenkanten. Överskottet på duken, ovanför stenarna, klipper jag sedan av så dess kant ligger under jordytan. 


På det här sättet har jag byggt upp en rabatt med god naturlig dränering och med en stenkant som magasinerar värme till gryende vårtillväxt.  

Dessutom tycker jag det är snyggt och prydligt när jag tydligt ser var rabatten börjar och slutar mot gång/gräs. 

/Anna 

Dags att fröså vintergäck

När våren börjar vill jag ha gult. Gult som solen som jag saknat under den grå skånevintern. 

Vintergäcken, Eranthis , är ju bland de första gula som kommer upp och som jag gillar dem! Fast i den här trädgården fanns inga alls när vi flyttade hit. Eftersom jag under dessa 7 år grävt och flyttat runt alla växter för att kunna få igång jorden ordentligt, så har jag nästan inte satt några lökar alls. Inte lönt liksom när de ändå ska grävas upp 'om ett tag'... Fast jag kunde satt lökar i kruka. Ups, tänkte inte på det!

Nu, efter 7 år, när jag börjar komma dit jag vill med trädgårdens form är det dags att njuta av lökväxter också. Som vintergäck. Fast jag är snål och framtidsoptimist så jag frösår mina istället för planterar färdiga knölar. 

Fröna är färdiga kring midsommar här i Skåne och då är det inga problem att vittja de fröställningarna på ljusbruna frön. Fröna är mogna att plockas när fröställningarna precis ska till att öppna sig, bruna och lite torra. Om några fröställningar i plantbeståndet har öppnat sig och släppt sina frön kan man plocka allt man får tillgång till för då är alla frön tillräckligt mogna. I alla fall gäller det för vintergäck. 

Naturligtvis har du markägarens tillstånd att plocka frön. Och det brukar inte vara några problem. De jag hittills frågat har alla beredvilligt låtit mig plocka samtidigt som de skakat på huvudet åt min galenskap. 

När fröna är plockade tar man sig hem och sår dem så snart som möjligt. Om de måste ligga någon vecka eller ett par, så lägg lite fuktig jord i fröpåsen så mår just denna sortens frön bättre. 

Med 'så' menar jag att man kastar ut och sedan lätt myllar ner fröna i jordytan där man vill ha sitt solgula vintergäckshav. 

Välj gärna en häck eller perennrabatt i södervänt läge. Då kommer gäcken tidigt på våren och kan sedan få ha kvar sina gröna blad, och fröställningar, i skydd av häcken/de uppväxande perennerna. 

Det tar 3-4 år innan vintergäcken blommar första gången från frösådd. Sår man därför vintergäcksfrön 4 år i rad på samma plats kommer det alltså att snabbt bli ett rejält bestånd som sedan förökar sig själv. 

Sen kan man sitta där och njuta av alla dessa härliga små vårsolar innan växtsäsongen kommit igång på allvar. 

/Annas pinnar och perenner


tisdag 13 maj 2014

Vi får ett växthus. Del 3


En mulen lätt regnig torsdag kom Modern och Fadern och hjälpte till att få det lilla huset på plats. 
Huset placeras inne i köksträdgårdsdelen med bakre gaveln mot söder, ca 50 cm från staketet mot grannen, och dörren således åt norr. 

Ytan var röjd och vi bestämde oss för att lägga betongplattor som sockeln sedan skruvades fast i. Huset är bara på 5 m2 så en 35x70 cm platta lades i varje hörn. I våg. Marken lutar mer än man tror så det blir till att lägga någon sorts sockel i bakkanten så småningom, där sockeln idag ligger mer än en plattas höjd över markytan. 
I framkanten lade vi betongstenar som sockeln vilar på. Praktiskt att få en riktig tröskel att kliva över så inte sockeln deformeras av stora (och små) stöveltramp. 

De glas som fanns placerades på västra långsidan då denna sida syns från grillplatsen och avslutar gången genom köksträdgården. Jag tänker mig att det blir fint att placera ett blickfång precis vid växthusväggen som avslutning av den gången. Det kommer att synas fint från björnbärsportalen i gångens andra ände. 

Resten av rutorna får vi nog klura på. Jag tänkte mig först plastglas men det verkar inte finnas i bygghandeln längre. Alternativet då är förmodligen 4mm kanalplast som skulle gå utmärkt att sätta direkt i profilerna med de klämmor som finns. Kommande jobb blir alltså att få tag i kanalplast och klämmor. 

Just nu är jag mest bara glad att växthusstommen är på plats. 

/Annas pinnar och perenner

Växthusytan rensas

VÄXTHUSYTAN RENSAS
En hel lördag gick åt till att rensa ytan där mitt lilla nyfådda växthus ska stå. Där är idag delar av min 'barnkammare' för busk- och trädplantor. Men snart är alla de plantorna flyttade. 

Min goda granne U kom och hjälpte till att gräva och rensa ogräs. Och 22.30 på kvällen gick jag in. Och ytan var färdig för växthuset. 

/pinnar och perenner 

Växthus

VÄXTHUS
Jag har för andra gången blivit erbjuden ett 5m2 litet växthus. Nästan alla rutor saknas och det är bara 190cm i nockhöjd. Men det är ett växthus mer än jag har. Det är gratis. Det står 5 hus bort på gatan. Alltså ska det hem till mig. 

Efter att rutorna plockats ner tog vi växthuset och bar hem det. 
Det var BETYDLIGT enklare än jag förberett mig på och efter 30 min från start lyfte vi in det över vårt staket. 
Här ser man ytan i bakgrunden där växthuset ska stå...
Den ytan ska nu röjas. 

/pinnar och perenner

torsdag 1 maj 2014

Vi får ett växthus. Del 1

Vi har fått ett växthus. 2 gånger. Samma växthus. Av förra och nuvarande ägaren. Och nu har vi accepterat att det liksom är meningen att det ska vara på vår tomt istället.

Det är bättre begagnat om man så säger och de flesta rutorna saknas. Det är 4,9 m2 och bara 1,9 m i nockhöjd. Hur vi ska få hem det vet jag inte men det är ett växthus och stommen ser iallafall helt ok ut. Det står dessutom i en trädgård bara 4 hus från oss. 
Här ser man växthuset på befintlig plats i grannens trädgård med en liten femåring att jämföra storleken med. 

Efter 3 veckors vånda blev vi då äntligen färdiga att flytta hem det hit. Jag har verkligen skjutit upp det då jag sett framför mig ändlösa timmars skruvande isär och sedan ännu fler ändlösa timmars skruvande ihop. 

Vilket antiklimax!  

Maken plockade ner rutorna på 20min. Sen lyfte vi hela aluminiumramen och gick hem med det. 
Rutorna som var hela hämtade vi hem på en skottkärrerunda. 

Väl hemma hjälpte en annan (lång) granne oss att lyfta ramen över staketet och häcken till tilltänkt plats. 


Hepp!! Växthuset är vårt. 

/Annas (metall)pinnar och perenner